Motion och högt blodsocker

Hur tusan ska man göra? Passet bokat till kl 18 eller löprunda planerad med kompisar. Och så mäter man en högt blodsocker strax innan. Här är ett inlägg om hur läkare och forskare rekommenderar att man gör. 

Jag börjar med ett citat från boken Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna av Ragnar Hanås.

Var försiktig med motion vid insulinbrist (blodsocker över 15-16 mmol/l och ökade nivåer av ketoner). Ta istället en extra insulininjektion (ca 0.05 ie/kg) och vänta med motionen tills blodsockret har gått ner (ca 2-3 timmar).

Det finns två olika anledningar till högt blodsocker, det ena är för stort kolhydratintag och det andra är brist på insulin. Men, hurdå, vad menar du nu? Jo, för att kroppen ska kunna förbränna kolhydrater och fett för att få energi till arbete (dvs att röra sig eller träna) så behövs insulin. Insulinet öppnar porten in till cellen från blodet så att socker i bloder kan transporteras in i cellen. För att kroppen ska vara nöjd vid träning behöver rätt mängd kolhydrater transporteras in till muskelcellen. När muskelcellen får in mer socker än vad den behöver då kommer att överskottssockret att lagras i muskelcellen.

Om vi äter mer än vanligt och tar samma insulindos så får vi högt blodsocker, men samtidigt så är muskelcellerna nöjda och glada för de får tillräckligt mycket energi, problemet är nu bara att det åker runt massa socker i blodet. Vid ett sånt här tillfälle har vi högt blodsocker, men inte insulinbrist.

Om vi inte tar något insulin till det vi äter, kommer det att inne i cellen uppstå en brist på kolhydrater/glukos att förbränna när cellen utför arbete. Det vi åt har ju bara gått ut till blodbanan, och därmed orsakat ett för högt blodsocker. Cellen skickar då ut en signal i kroppen om att glukosnivåerna behöver höjas, signalerna går till levern som höjer sin produktion av socker, sockret förs sedan rakt ut i blodet, och blodsockret stiger ytterligare. När levern har producerat mer socker har även en restprodukt uppstått, nämligen ketoner, en förhöjd halt av ketoner är farligt (avstå motion om ketonerna är mer än 0.6 mmol/l) och höga halter är livshotande.

Hänger du med? Vi tar det en gång till.

Högt blodsocker pga insulinbrist: Muskelcellerna får inte tillräckligt mycket energi för att utföra hårt arbete.

Högt blodsocker pga av stort kolhydratintag: Det höga blodsockret påverkar perifera blodkärl och hjärnan. Muskelcellerna får tillräckligt mycket energi och är nöjda.

Och verkligheten? Motionera om blodsockret är högt, men inte om du har ketoner, dvs insulinbrist. Om du vet varför blodsockret är högt, så kan du antagligen förstå om du kan ha ketoner eller inte. Tex strulande infusionsset = risk för ketoner. En stor lunch följt av många kakor till kaffe (men ingen höjning av insulindos, eller för låg höjning) = låg risk för ketoner.

Referens: Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna av Ragnar Hanås, http://www.betamed.se/boken.htm
Peters goda råd: http://www.diabit.se/veta-mer-om-diabetes/motion-och-idrott/peters-goda-rad

Om hannulan

Glad utemänniska!
Detta inlägg publicerades i Diabetes och märktes . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar